Bezpieczne mycie naczyń
Bezpieczne mycie naczyń

Ciepło, woda, resztki jedzenia - to idealne warunki dla rozwoju bakterii.

Gąbki do naczyń i zmywaki są potężnym siedliskiem bakterii. Ciepło, woda, resztki jedzenia - to idealne warunki dla rozwoju bakterii.

Z tego powodu w nawyk powinna wejść częsta wymian gąbki do naczyń. Zaleca się wymianę gąbki co kilka dni, maksymalnie raz w tygodniu. Tak więc podczas cotygodniowego sprzątania kuchni nie zapomnij o wymianie gąbki do naczyń.

Aby minimalizować rozwój bakterii, które kumulują się na gąbkach do mycia naczyń, pamiętaj o tym, aby po każdym użyciu usunąć resztki jedzenia z gąbki, dokładnie ją wypłukać pod bieżącą wodą i pozostawić do wyschnięcia.

Możesz też korzystać jednocześnie z dwóch gąbek - tak, abyś zawsze pod ręką była jedna, która jest sucha. Jeśli przygotowane do mycia naczynia lub sztućce są bardzo tłuste, wytrzyj je najpierw papierowym ręcznikiem a dopiero następnie umyj używając gąbki.